Tilmeld dig vores nyhedsbrev »LOGIK & NYT.« og få det seneste om byggeri, bæredygtighed og social ansvarlighed.

* påkrævet

Det Økologiske Bageri i blomsterhaven

På øde vinterklædte veje i et produktivt kulturlandskab, befolket med aflange drivhuse og store vinkelgårde, lyser Det Økologiske Bageri i Taastrup op.
Den store træbygning er placeret i en botanisk oplevelsespark med dyrefolde, værksteder, økologiske drivhuse, café og højbede med spiselige blomster og bær. Nu ligger det nyindrettede Økologiske Bageri, som et bankende hjerte midt i Grennessminde bo- arbejds- og uddannelsessted for unge med særlige behov.
Her har LOGIK & CO. indrettet et moderne økologisk bageri i tæt samarbejde med Nicolai Halken Skytte med kælenavnet ”Danmarksmesteren i brød”. Han har, sammen med partneren, konditor Maria Berg, stor erfaring fra brødverdenen i København. Nu bager han for Grennessminde.

LOGIK & CO.

Det Økologiske Bageri er placeret i enden af det markante og langstrakte træhus, hvis facade brydes af flere store, overdækkede terrasser med lange udhæng og slanke og høje lysgivende vinduesflader, som LOGIK & CO. opførte i 2007. Det granbeklædte hus er bygget med tydelig inspiration fra egnens store gartnerier og historiske landbrugsejendomme. Med langhuset er Grennessminde helt i front. Skolens værkstedsbygning blev opført som bæredygtigt byggeri, længe før bæredygtighed blev til et modebegreb.

Kompromisløs økobager
– I rummet er der højt til loftet, og vi kan tænke store tanker. Modsat mange traditionelle bagerier, der er små, sorte huller gemt væk i kælderen, har vi lys og rum til dialog, øjenkontakt og samarbejde, siger en begejstret Nicolai Halken Skytte, mens han viser rundt i sit nye bageri.

LOGIK & CO.

De mange moderne bagemaskiner, store ovne og massive træborde skinner i sollyset om kap med de hollandske Royal Mosa fliser på væggene, De hvide kvadratiske fliser er cementfri og baseret på ”cradle to cradle” princippet, som en nytænkende løsning til facader, vægge og gulve. Netop nytænkning oser både Nicolai og omgivelserne på Grennessminde af.

Bageriet er i to åbne planer med lette adgangsforhold og et stort fryserum i stuen, med et lyst og åbent opholdsrum på første sal. I det store bagerværksted er der rigeligt plads til tre bagere og konditorer samt tre elever og praktikanter, der alle har været tidligt oppe for at bage hundredevis af brød og kager. Alt syder af effektiv stordrift, mens en ung chauffør bringer brødet ud med en elbil.

- Du finder ikke et smukkere bageri end dette i Danmark. Det er unikt med to etagers vinduer, der giver et ekseptionelt lys med udsigt til det smukke og åbne land til flere sider. Samtidig har vi fået et fantastisk arbejdsmiljø, hvor vi ikke bliver plaget af melstøv, trange forhold og dårligt kunstlys, siger Nicolai.

Autentisk brød skal bages på stedet
Oprindeligt skulle Grennessmindes nye økologiske bageri være placeret i en nærliggende bygning, men efter rådgivning fra LOGIK & CO. opstod ideen med at udnytte opholdsrummet i værkstedsbygningen, som LOGIK & CO. har bygget sammen med arkitektfirmaet House.
Bygningens facadeskellet og tagelementer er beklædt med lodret gran-beklædning, der får en smuk sølvgrå selvimprægnerende overflade med tiden. Bygningen er forsynet med ”en skorsten”, der cirkulerer varme og ventilation, og taget er forsynet med solceller. Huset er bygget i træelementer, isoleret med hørisolering og afsluttet med bæredygtige loft- og vægplader. Alle elementer i byggeriet er nøje udvalgt i tråd med bæredygtighed, og spiller smukt sammen med et 100 procent økologisk bageri.

Nicolai har selv tegnet skitsen til ombygningen af bageriet, der blev færdig i november. Det Økologiske Bageri leverer nu brød syv dage om ugen til cafeer, restauranter samt virksomheder og lokale skolers frokostordninger. B.la. til Dan Hostel, Madkulturen og DTU Business, samt Væksthuset og andre steder, hvor man får mad leveret fra Grennessminde. De lækre brød og kager kan også købes Staderne i City2, og fra den 22. april åbner caféen på Grennessminde.

Professionel socialøkonomisk virksomhed med en mission
På sigt er planen at åbne egen butik, og foreløbig har cafeen og bageriet sæsonåbent for gæster og tilbyder også bagerkurser til professionelle og private.

- Det Økologiske Bageri er en vigtig del af det uddannelsesforløb, vi tilbyder på skolens forskellige værksteder og via vores mange bofællesskaber. Vi har god erfaring med at arbejde med og udvikle unge med særlige behov, hvor vi løbende udvikler os og tilpasser os omverdenens krav. Vores unge er alle forskellige. De har forskellige psykiatriske diagnoser, såsom ADHD og autisme. Mange har, det man kalder komorbiditet (dobbelte diagnoser, red.), mens enkelte har slet ikke diagnoser. Fælles for de fleste er, at de har haft en sværere opvækst, herunder skoletid, end de fleste. Vi giver de unge botilbud, uddannelse, netværk og arbejde, siger projektchef Maria Pagels, der bl.a. står for udviklingen af Grennessmindes socialøkonomiske virksomheder.

LOGIK & CO.

- Grennessminde er kendetegnet ved høj specialpædagogisk faglighed og social mangfoldighed i et tæt samarbejde med erhvervslivet. Vi skaber dynamik, netværk og arbejdspladser til mange. Vores bærende socialøkonomiske tankegang er, at det er sundt for det omkringliggende samfund at være sammen med vores unge. På den måde nedbryder vi institutionstankegangen, når vores virksomheder er professionelle, effektive og af højeste kvalitet. Samtidig opbygger vi de unge menneskeligt og fagligt, siger Maria.

100 procent brød
Her er det nye Økologiske Bageri en afgørende brik, da alle råvarer er 100% økologiske. Drevet professionelt af Nicolai, der har været med til at starte Meyers bageri og Emmerys samt inspirere Noma og flere gourmetrestauranter til at dyrke en brødrenæssance i dansk gastronomi. Nu har han kastet sig over at drive et 100 procent økobageri sammen med de unge på Grennessminde.

- Jeg har arbejdet på boreplatforme og sammen med skøre kokke og iværksættere, som Rene Redzepi og Claus Meyer, så springet til Grennessminde er faktisk ikke langt, og jeg nyder det. Samtidig er jeg meget glad for det sociale aspekt på Grennessminde og hele den økologiske tankegang er afgjort det helt rigtige for mig smiler, Nicolai lunt, mens han kigger rundt på de flittige bagere med særlige behov.

FAKTA

Grennessminde åbner nye døre
Grennessminde i Taastrup blev stiftet i 1984 i en nedlagt møbelfabrik i Taastrup. Skolen er opkaldt efter Inger Agnete Grenness, der i 1960’erne åbnede politikernes øjne for unge med særlige behov. I 1969 var hun med til at stifte Landsforeningen til Støtte for Sent Udviklede, i dag Landsforeningen Ligeværd.
På Grennessminde går og bor unge med særlige behov i alderen fra 16 til 30 år. Det socialpædagogiske arbejde, deres ny fundne faglighed og øgede selvværd resulterer ofte i rigtige job. Mange unge bliver dermed en del af arbejdsmarkedet frem for et liv med social forsørgelse.

Socialøkonomi på Grennessminde
Grennessmindes socialøkonomiske virksomhed samler mange erhvervsaktiviteter. Det Økologiske Gartneri producerer planter og grønt til mange kunder. Den Botaniske Have, inspireret af Rosendals Trädgård ved Stockholm, er er en åben have for interesserede besøgende med fokus på økologisk landbrug og uddannelsesaktiviteter. Blandt kunderne er restauranten Noma med eget bed af spiselige blomster.
Smede-Fabrikken, Det Nye Køkken, Grøn Transportservice med el-bilerne, Det Økologiske Bageri, Blomsterparken og Grøn Service er alle eksempler på, hvordan uddannelsen i Grennessminde er tilrettet erhvervslivet.
Grennessminde arbejder også som By-farmere og dyrker fødevarer og planter træer i Københavns gårdmiljøer. Det Økologiske Inspirationshus på Frederiksberg er udgangspunktet for BY:ØKO hvor der afholdes kurser i økologi, mad i vindueskarmene og spise-fællesskaber.

BRØD

Den økologiske bager
Det er en erfaren bager, der er blevet ansat hos Grennessminde. Nicolai Halken Skytte er ubetinget en af Danmarks bedste bagere og brødudviklere. Som helt ung stod han i lære hos en traditionel bager, men fandt hurtig ud af, at margarine og mastermix ikke var ham. Efter at have arbejdet på boreplatform i 10 år, var han i slutningen af 1990’erne med til at starte bageriet Emmerys. Senere var Nicolaj ansat i Meyers Bageri i fem år, og har siden drevet eget bageri, ”Appetite”, i Greve. For et par år siden udgav han bogen ”Den økologiske bager”, som har solgt over 150.000 eksemplarer.
Nu har han startet Det Økologiske Bageri på Snubbekorsvej 18 i Taastrup for Grennessminde.

Tjek

gminde.dk

Facebook Grennessminde – Bageriet

Facebook Grennessminde


Det Økologiske Bageri i blomsterhaven

På øde vinterklædte veje i et produktivt kulturlandskab, befolket med aflange drivhuse og store vinkelgårde, lyser Det Økologiske Bageri i Taastrup op.
Den store træbygning er placeret i en botanisk oplevelsespark med dyrefolde, værksteder, økologiske drivhuse, café og højbede med spiselige blomster og bær. Nu ligger det nyindrettede Økologiske Bageri, som et bankende hjerte midt i Grennessminde bo- arbejds- og uddannelsessted for unge med særlige behov.
Her har LOGIK & CO. indrettet et moderne økologisk bageri i tæt samarbejde med Nicolai Halken Skytte med kælenavnet ”Danmarksmesteren i brød”. Han har, sammen med partneren, konditor Maria Berg, stor erfaring fra brødverdenen i København. Nu bager han for Grennessminde.

LOGIK & CO.

Det Økologiske Bageri er placeret i enden af det markante og langstrakte træhus, hvis facade brydes af flere store, overdækkede terrasser med lange udhæng og slanke og høje lysgivende vinduesflader, som LOGIK & CO. opførte i 2007. Det granbeklædte hus er bygget med tydelig inspiration fra egnens store gartnerier og historiske landbrugsejendomme. Med langhuset er Grennessminde helt i front. Skolens værkstedsbygning blev opført som bæredygtigt byggeri, længe før bæredygtighed blev til et modebegreb.

Kompromisløs økobager
– I rummet er der højt til loftet, og vi kan tænke store tanker. Modsat mange traditionelle bagerier, der er små, sorte huller gemt væk i kælderen, har vi lys og rum til dialog, øjenkontakt og samarbejde, siger en begejstret Nicolai Halken Skytte, mens han viser rundt i sit nye bageri.

LOGIK & CO.

De mange moderne bagemaskiner, store ovne og massive træborde skinner i sollyset om kap med de hollandske Royal Mosa fliser på væggene, De hvide kvadratiske fliser er cementfri og baseret på ”cradle to cradle” princippet, som en nytænkende løsning til facader, vægge og gulve. Netop nytænkning oser både Nicolai og omgivelserne på Grennessminde af.

Bageriet er i to åbne planer med lette adgangsforhold og et stort fryserum i stuen, med et lyst og åbent opholdsrum på første sal. I det store bagerværksted er der rigeligt plads til tre bagere og konditorer samt tre elever og praktikanter, der alle har været tidligt oppe for at bage hundredevis af brød og kager. Alt syder af effektiv stordrift, mens en ung chauffør bringer brødet ud med en elbil.

- Du finder ikke et smukkere bageri end dette i Danmark. Det er unikt med to etagers vinduer, der giver et ekseptionelt lys med udsigt til det smukke og åbne land til flere sider. Samtidig har vi fået et fantastisk arbejdsmiljø, hvor vi ikke bliver plaget af melstøv, trange forhold og dårligt kunstlys, siger Nicolai.

Autentisk brød skal bages på stedet
Oprindeligt skulle Grennessmindes nye økologiske bageri være placeret i en nærliggende bygning, men efter rådgivning fra LOGIK & CO. opstod ideen med at udnytte opholdsrummet i værkstedsbygningen, som LOGIK & CO. har bygget sammen med arkitektfirmaet House.
Bygningens facadeskellet og tagelementer er beklædt med lodret gran-beklædning, der får en smuk sølvgrå selvimprægnerende overflade med tiden. Bygningen er forsynet med ”en skorsten”, der cirkulerer varme og ventilation, og taget er forsynet med solceller. Huset er bygget i træelementer, isoleret med hørisolering og afsluttet med bæredygtige loft- og vægplader. Alle elementer i byggeriet er nøje udvalgt i tråd med bæredygtighed, og spiller smukt sammen med et 100 procent økologisk bageri.

Nicolai har selv tegnet skitsen til ombygningen af bageriet, der blev færdig i november. Det Økologiske Bageri leverer nu brød syv dage om ugen til cafeer, restauranter samt virksomheder og lokale skolers frokostordninger. B.la. til Dan Hostel, Madkulturen og DTU Business, samt Væksthuset og andre steder, hvor man får mad leveret fra Grennessminde. De lækre brød og kager kan også købes Staderne i City2, og fra den 22. april åbner caféen på Grennessminde.

Professionel socialøkonomisk virksomhed med en mission
På sigt er planen at åbne egen butik, og foreløbig har cafeen og bageriet sæsonåbent for gæster og tilbyder også bagerkurser til professionelle og private.

- Det Økologiske Bageri er en vigtig del af det uddannelsesforløb, vi tilbyder på skolens forskellige værksteder og via vores mange bofællesskaber. Vi har god erfaring med at arbejde med og udvikle unge med særlige behov, hvor vi løbende udvikler os og tilpasser os omverdenens krav. Vores unge er alle forskellige. De har forskellige psykiatriske diagnoser, såsom ADHD og autisme. Mange har, det man kalder komorbiditet (dobbelte diagnoser, red.), mens enkelte har slet ikke diagnoser. Fælles for de fleste er, at de har haft en sværere opvækst, herunder skoletid, end de fleste. Vi giver de unge botilbud, uddannelse, netværk og arbejde, siger projektchef Maria Pagels, der bl.a. står for udviklingen af Grennessmindes socialøkonomiske virksomheder.

LOGIK & CO.

- Grennessminde er kendetegnet ved høj specialpædagogisk faglighed og social mangfoldighed i et tæt samarbejde med erhvervslivet. Vi skaber dynamik, netværk og arbejdspladser til mange. Vores bærende socialøkonomiske tankegang er, at det er sundt for det omkringliggende samfund at være sammen med vores unge. På den måde nedbryder vi institutionstankegangen, når vores virksomheder er professionelle, effektive og af højeste kvalitet. Samtidig opbygger vi de unge menneskeligt og fagligt, siger Maria.

100 procent brød
Her er det nye Økologiske Bageri en afgørende brik, da alle råvarer er 100% økologiske. Drevet professionelt af Nicolai, der har været med til at starte Meyers bageri og Emmerys samt inspirere Noma og flere gourmetrestauranter til at dyrke en brødrenæssance i dansk gastronomi. Nu har han kastet sig over at drive et 100 procent økobageri sammen med de unge på Grennessminde.

- Jeg har arbejdet på boreplatforme og sammen med skøre kokke og iværksættere, som Rene Redzepi og Claus Meyer, så springet til Grennessminde er faktisk ikke langt, og jeg nyder det. Samtidig er jeg meget glad for det sociale aspekt på Grennessminde og hele den økologiske tankegang er afgjort det helt rigtige for mig smiler, Nicolai lunt, mens han kigger rundt på de flittige bagere med særlige behov.

FAKTA

Grennessminde åbner nye døre
Grennessminde i Taastrup blev stiftet i 1984 i en nedlagt møbelfabrik i Taastrup. Skolen er opkaldt efter Inger Agnete Grenness, der i 1960’erne åbnede politikernes øjne for unge med særlige behov. I 1969 var hun med til at stifte Landsforeningen til Støtte for Sent Udviklede, i dag Landsforeningen Ligeværd.
På Grennessminde går og bor unge med særlige behov i alderen fra 16 til 30 år. Det socialpædagogiske arbejde, deres ny fundne faglighed og øgede selvværd resulterer ofte i rigtige job. Mange unge bliver dermed en del af arbejdsmarkedet frem for et liv med social forsørgelse.

Socialøkonomi på Grennessminde
Grennessmindes socialøkonomiske virksomhed samler mange erhvervsaktiviteter. Det Økologiske Gartneri producerer planter og grønt til mange kunder. Den Botaniske Have, inspireret af Rosendals Trädgård ved Stockholm, er er en åben have for interesserede besøgende med fokus på økologisk landbrug og uddannelsesaktiviteter. Blandt kunderne er restauranten Noma med eget bed af spiselige blomster.
Smede-Fabrikken, Det Nye Køkken, Grøn Transportservice med el-bilerne, Det Økologiske Bageri, Blomsterparken og Grøn Service er alle eksempler på, hvordan uddannelsen i Grennessminde er tilrettet erhvervslivet.
Grennessminde arbejder også som By-farmere og dyrker fødevarer og planter træer i Københavns gårdmiljøer. Det Økologiske Inspirationshus på Frederiksberg er udgangspunktet for BY:ØKO hvor der afholdes kurser i økologi, mad i vindueskarmene og spise-fællesskaber.

BRØD

Den økologiske bager
Det er en erfaren bager, der er blevet ansat hos Grennessminde. Nicolai Halken Skytte er ubetinget en af Danmarks bedste bagere og brødudviklere. Som helt ung stod han i lære hos en traditionel bager, men fandt hurtig ud af, at margarine og mastermix ikke var ham. Efter at have arbejdet på boreplatform i 10 år, var han i slutningen af 1990’erne med til at starte bageriet Emmerys. Senere var Nicolaj ansat i Meyers Bageri i fem år, og har siden drevet eget bageri, ”Appetite”, i Greve. For et par år siden udgav han bogen ”Den økologiske bager”, som har solgt over 150.000 eksemplarer.
Nu har han startet Det Økologiske Bageri på Snubbekorsvej 18 i Taastrup for Grennessminde.

Tjek

gminde.dk

Facebook Grennessminde – Bageriet

Facebook Grennessminde